Να διδαχθεί επιτέλους η πομακική αντί της τουρκικής στους Πομάκους

Οι Πομάκοι είναι αρχαίος λαός με δική του γλώσσα. Δεν είναι τουρκογενές φύλο. Εθνικώς αδρανούμε και σφάλλουμε όταν δεν υποστηρίζουμε την διδαχή της γλώσσας τους και αφήνουμε να διδάσκεται στα Πομακόπουλα η τουρκική. Μια χαρά τα λέει ο επιστολογράφος της Ελευθεροτυπίας για το δέον γενέσθαι και για το πώς κωφεύει τόσα χρόνια το ελληνικό κράτος. Πρέπει να ενθαρρύνουμε τον αποδεδειγμένα γενναίο έως τώρα υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Στυλιανίδη να το "πιάσει" κι αυτό το θέμα.

Η επιστολή του κ.Καραβά στην Ελευθεροτυπία (11-4-2008)

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=11.04.2008,id=4595712,...
Για την Πομακική γλώσσα

*«Απευθύνομαι με το παρόν στον υπουργό "Εθνικής" Παιδείας Ευρ. Στυλιανίδη, βουλευτή Ροδόπης, υποβάλλοντας προς αυτόν το εξής ερώτημα: Ως γνωστόν, οι Πομάκοι της Θράκης είναι αρχαίο εξισλαμισθέν θρακικό φύλο, που διακηρύσσουν με κάθε ευκαιρία ότι δεν είναι τουρκογενείς. Ομως η γλώσσα τους βρίσκεται στην πλήρη περιφρόνηση από το ελληνικό κράτος, αν και εδώ και 12 χρόνια έχουν εκδοθεί πομακοελληνικά και ελληνοπομακικά αλφαβητάρια, τα οποία αντί να διανεμηθούν προς χρήση στους Πομάκους μαθητές της Δυτικής Θράκης, σαπίζουν σε κάποιες αποθήκες, όπως και στο παρελθόν επισήμανα ("Ε" 10/1/04, 22/8/07). Ερωτώ λοιπόν τον κ. Στυλιανίδη, για ποιο λόγο δεν εισάγεται επιτέλους η διδασκαλία της πομακικής γλώσσας στα σχολεία της Δυτικής Θράκης, και διδάσκεται αντ' αυτής, όλως περιέργως, στα Πομακόπαιδα η τουρκική γλώσσα, πρακτική που οδηγεί σταδιακά στον πλήρη εκτουρκισμό τους, με όλες τις τραγικές για τη χώρα μας συνέπειες. Η διαμαρτυρία αυτή περιέχεται στην εκδιδόμενη εδώ και περίπου έναν χρόνο εφημερίδα των Πομάκων, στην οποία και καλώ τους αναγνώστες της «Ε» να γίνουν συνδρομητές της. Ετήσια συνδρομή 20 ευρώ . Πληροφ. Τράπεζα Κύπρου, Κομοτηνή, αρμόδια κ. Γιώτα, τηλ.: 25310-83570.

ΥΓ.: Πρόταση του προέδρου της εταιρείας "Μηχανική" Πρόδρομου Εμφιετζόγλου, για την ίδρυση στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο έδρας πομακικής γλώσσας και πολιτισμού, με την ανάληψη από τον ίδιο όλων των σχετικών προς τούτο δαπανών, δεν βρήκε καμία απολύτως ανταπόκριση από τον αρμόδιο υπουργό Παιδείας Ε. Στυλιανίδη...».

Βλάσης Καραβάς
πολιτικός μηχανικός-πολεοδόμος
 
αναδημοσίευση από το www.greekalert.com

No comments: