Το παιχνίδι των αγωγών και το ταξίδι Καραμανλή στην Μόσχα

Στις 29 του μηνός ταξιδεύει ο Κώστας Καραμανλής στη Μόσχα για να συναντηθεί με τον απερχόμενο πρόεδρο της Ρωσίας, Πούτιν. Στην ατζέντα της συνάντησης, τι άλλο; Κυρίως τα ενεργειακά, αλλά και οι αγορές ρωσικών οπλικών συστημάτων. Γράφαμε και χτες ότι ο κ. Καραμανλής ισορροπεί σε τεντωμένο σκοινί και καλείται να αποδείξει εάν είναι καλός ακροβάτης, ή όχι. Ισορροπεί αφενός ανάμεσα στο εύλογο συμφέρον της χώρας μας να καταφέρει να περάσουν μέσα από το έδαφός της τόσο οι ρωσικοί όσο και οι αμερικανικοί αγωγοί, και αφετέρου στις πιέσεις της Ουάσιγκτον, η οποία θέλει να κοπούν τα πολλά ενεργειακά πάρε-δώσε με τη Μόσχα. Εάν ο κ. Καραμανλής επιμείνει στα ανοίγματά του προς Βορρά, ο αγωγός φυσικού αερίου, στα ρωσικά «Γιούζνιι πατόκ» (South stream), θα περάσει από την Ελλάδα, και από εκεί, υποθαλάσσια, στην Ιταλία. Σχέδιο που επιθυμούν σφόδρα οι Ρώσοι. Πιθανώς, από την Βόρειο Ελλάδα, ο αγωγός να διακλαδώνεται και προς βόρεια Βαλκάνια, προς Σκόπια και Σερβία. Επίσης, ενδεχομένως, από την Ελλάδα στην Αλβανία. Εάν όμως, ο κ. Καραμανλής υποκύψει στις αμερικανικές πιέσεις, οι Ρώσοι σχεδιάζουν το πέρασμα του αγωγού από Βουλγαρία, Σκόπια και Αλβανία, προς Ιταλία. Επίσης, προς Σερβία.

Γενικότερα, η Μόσχα θεωρεί ως «συμμαχικό τρίγωνο» στα Βαλκάνια την Σερβία, Ελλάδα, Βουλγαρία. Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι αφήνει εκτός «ενεργειακού νυμφώνος» την Κροατία, την Σλοβενία και την Αλβανία. Το αντίθετο. Σε όλους θέλει να δώσει ενέργεια. Σε όλες αυτές τις προσπάθειές της, η Ρωσία βρίσκει στενούς συμμάχους εντός της ΕΕ, την Γερμανία και την Ιταλία. Ήδη, σε συνεργασία με την ιταλική ΕΝΙ σχεδίασε τον South stream και τώρα «Γκαζπρόμ» και ΕΝΙ προωθούν σχέδιο υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου από την Λιβύη προς την Ιταλία. Να σημειωθεί πάντως, ότι αντίστοιχα σχέδια για μεταφορά ενέργειας προς Ελλάδα -Δ. Ευρώπη υπάρχουν και από την Αίγυπτο (άραγε εντάσσεται σε αυτά τα σχέδια και η Γαυδοπούλα;).

Και μην ξεχνάμε: Ανοιχτά της Κύπρου, ανάμεσα στη μεγαλόνησο και την Αίγυπτο, υπάρχουν ενεργειακά αποθέματα, τα οποία επίσης πρέπει να προωθηθούν στην Δύση. Για το ρόλο του «ενεργειακού χωροφύλακα» στη Μεσόγειο οι ΗΠΑ προορίζουν τον έκτο στόλο και τη Σούδα. Στο μεταξύ, ο ρωσικός στόλος ξαναγυρίζει στην Συρία, όπου και ενισχύει την παρουσία του.
 

No comments: